Levert vertrouwen geld op?

Waarom zou je als bedrijf of organisatie investeren in vertrouwen. Een term die niet tastbaar aanvoelt. Maar wel tastbare resultaten oplevert

"Vertrouwen is cruciaal voor lange termijn succes." - Jim Burke (voormalig CEO Johnson & Johnson) 

Hoe draagt vertrouwen bij aan lange termijn succes en welke tastbare resultaten levert het op? Stephen M.R. Covey, schrijver van het boek 'The speed of trust', richt zich op twee tastbare resultaten. Tijd en geld. 

Zijn theorie is: 

  • Als je vertrouwen vergroot, levert het snelheid op en verlagen de kosten. 
  • Als je vertrouwen verkleint, neemt de snelheid af en stijgen de kosten. 

Als ik denk aan een situatie waarin ik als klant zaken doe met iemand die ik vertrouw, denk ik gelijk aan mijn timmerman. Hij is liever te vroeg dan te laat, hij maakt het net zo goed als bij hem thuis en zijn factuur is transparant en klopt altijd. Ook raad ik hem bij anderen aan en bel ik hem als ik weer een nieuwe klus heb. Arie, you're the best! 

Als ik dan denk aan een klusjesman die ik niet helemaal vertrouwde, dan was ik ontzettend veel tijd kwijt met controleren. Ik twijfelde over zijn capaciteiten, zijn agenda en ook soms aan zijn integriteit. Ik zou hem absoluut niet aanraden bij anderen en zal hem ook niet opnieuw inschakelen. Ik zal geen namen noemen. 

Dus Stephen M.R. Covey heeft gelijk: het levert tijd en geld op. Maar eigenlijk nog veel meer dan dat. Het levert me een zorgeloos en plezierig gevoel op. En Arie een terugkerende klant. 

Hoe zit het bij jouw klanten: Vertrouwen ze jou? En wat zou het jou opleveren als je dit vertrouwen vergroot? 

 

PS. Ontdek meer in de training: Formule voor loyale klanten 

 

Terug naar blog